Stans Country: Utforsk regionen, landene og kulturen

Stans Country: Utforsk regionen, landene og kulturen

Er du nysgjerrig på regionen Stans Country og dens unike land? Stans, også kjent som de sentralasiatiske landene, inkluderer Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Disse landene, som deler historiske og kulturelle bånd, har mye å tilby, fra fantastiske landskap til ulike etniske tradisjoner.

Hvilken region er Stans?
Stans ligger i Sentral-Asia, mellom Russland i nord og Afghanistan og Iran i sør. Regionen var en gang en del av Sovjetunionen, og landene fikk sin uavhengighet på 1990-tallet. Til tross for deres likheter, har hvert Stan-land sitt særegne språk, kultur og politiske system.

 

Hva er det rikeste stan-landet?
Kasakhstan, det rikeste av Stan-landene, har enorme naturressurser, inkludert olje, gass og mineraler. Hovedstaden, Nur-Sultan, var kjent som Astana frem til 2019, da den ble omdøpt til ære for landets mangeårige president, Nursultan Nazarbayev. Byen er et symbol på Kasakhstans modernisering og har futuristiske bygninger og grandiose arkitektur.

 

Hvorfor heter det stan?
Begrepet "stan" betyr "land av" eller "sted for" på persisk, og det brukes for å betegne et sted der mennesker fra en bestemt gruppe eller kultur bor. Derfor er Stan-landene oppkalt etter deres respektive etniske grupper eller geografiske trekk. For eksempel betyr Usbekistan «usbekernes land», og Tadsjikistan betyr «tajikenes land».

Hva er hovedstedene i de 7 stan-landene?
De syv Stan-landenes hovedsteder er Nur-Sultan (Kasakhstan), Bishkek (Kirgisistan), Dushanbe (Tadsjikistan), Ashgabat (Turkmenistan), Tasjkent (Usbekistan), Kabul (Afghanistan) og Islamabad (Pakistan). Det er verdt å merke seg at bare fem av disse landene ofte refereres til som Stans.

Var alle stan-landene en del av Russland?
Mens alle Stan-landene var en del av Sovjetunionen, var noen ikke en del av Russland. For eksempel var Kasakhstan, Kirgisistan og Usbekistan sovjetrepublikker, mens Tadsjikistan og Turkmenistan var sovjetiske sosialistiske republikker. Dermed varierer hvert lands historie og forhold til Russland.

Er Iran et stan-land?
Iran regnes ikke som et Stan-land, da det ikke ligger i Sentral-Asia. Iran har imidlertid en betydelig innflytelse på regionens kultur, spesielt i Tadsjikistan og Afghanistan, hvor persisk snakkes mye.

Hvorfor ender så mange land i stan?
Mange land i regionen ender i "stan" på grunn av deres persiske innflytelse. Tidligere var regionen en del av det persiske riket, og det persiske språket og kulturen hadde en betydelig innvirkning på Sentral-Asias utvikling.

 

Vandring i Rila - og Pirinfjellene i Bulgaria 6600 NOK, 8 Dager

Vandring i Rila - og Pirinfjellene i Bulgaria

En unikk fjellvandretur over skyene i Balkan-halvøyas høyeste berg. På denne turen vil vi bestige...
Reise til Iran - Det klassiske Persia 11050 NOK, 10 Dager

Reise til Iran - Det klassiske Persia

En kulturreise som viser deg både det moderne Iran og det gamle Persia. Dette er en rundtur...
Det naturskjønne Oman 15050 NOK, 8 Dager

Det naturskjønne Oman

Opplev magien i Oman - historie, ørken og hav. Fra høye fjell og store ørkener til historiske...
Se alt»

Nyheter

07.09.2023 18:43

Stans Country: Utforsk regionen, landene og kulturen

Er du nysgjerrig på regionen Stans Country og dens unike land? Stans, også kjent som de sentralasiatiske landene, inkluderer Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Disse landene, som deler historiske og kulturelle bånd, har mye å tilby, fra fantastiske landskap til ulike etniske tradisjoner. Hvilken region er Stans? Stans ligger i Sentral-Asia, mellom Russland i nord...


05.06.2023 18:08

Suchitoto i El Salvador: En Skjult Perle i Mellom-Amerika

El Salvador, en liten, men vakker nasjon i Mellom-Amerika, er kjent for sine fantastiske strender og imponerende vulkaner. Men hvis du ønsker å oppleve en annen side av dette fascinerende landet, bør du ikke gå glipp av å besøke byen Suchitoto. Denne skjulte perlen byr på en unik blanding av historie, kultur og naturlig skjønnhet som vil ta pusten fra deg. Suchitoto, som betyr "fuglenes...


13.03.2017 17:02

10 Fakta om Nord-Korea

 1. Nord-Koreas kalender er basert på fødselsdagen til landets «evige president» Kim Il-Sung: 15 April 1912 2. Det er nesten ikke noen fungerende trafikklys. Selv om det er noen stoppelyser, er mange av dem i ustand og har blitt erstattet av politibetjenter som styrer trafikken. 3. Verdens største arena for friidrett og fotball målt etter sittende tilskuertall ligger i...


23.04.2014 14:25

Sofia - byen som ikke likner andre europeiske hovedstad

I en ny artikel i Politiken oppfordres det til å ha helg i storbyen Sofia - Bulgaria's sjarmerende hovedstad. En del av Penguin Travels reiser i Bulgaria starter og slutter i Sofia. Blant annet arrangerer vi vandreferier og sykkelferier omkring Vitosha berget, som ligger ved Sofia. Vandre- og sykkelferier arrangeres for en helg eller lengere. Les artiklen i Politiken her! Se mere om reisene...