Stans Country: Utforsk regionen, landene og kulturen

Stans Country: Utforsk regionen, landene og kulturen

Er du nysgjerrig på regionen Stans Country og dens unike land? Stans, også kjent som de sentralasiatiske landene, inkluderer Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Disse landene, som deler historiske og kulturelle bånd, har mye å tilby, fra fantastiske landskap til ulike etniske tradisjoner.

Hvilken region er Stans?
Stans ligger i Sentral-Asia, mellom Russland i nord og Afghanistan og Iran i sør. Regionen var en gang en del av Sovjetunionen, og landene fikk sin uavhengighet på 1990-tallet. Til tross for deres likheter, har hvert Stan-land sitt særegne språk, kultur og politiske system.

 

Hva er det rikeste stan-landet?
Kasakhstan, det rikeste av Stan-landene, har enorme naturressurser, inkludert olje, gass og mineraler. Hovedstaden, Nur-Sultan, var kjent som Astana frem til 2019, da den ble omdøpt til ære for landets mangeårige president, Nursultan Nazarbayev. Byen er et symbol på Kasakhstans modernisering og har futuristiske bygninger og grandiose arkitektur.

 

Hvorfor heter det stan?
Begrepet "stan" betyr "land av" eller "sted for" på persisk, og det brukes for å betegne et sted der mennesker fra en bestemt gruppe eller kultur bor. Derfor er Stan-landene oppkalt etter deres respektive etniske grupper eller geografiske trekk. For eksempel betyr Usbekistan «usbekernes land», og Tadsjikistan betyr «tajikenes land».

Hva er hovedstedene i de 7 stan-landene?
De syv Stan-landenes hovedsteder er Nur-Sultan (Kasakhstan), Bishkek (Kirgisistan), Dushanbe (Tadsjikistan), Ashgabat (Turkmenistan), Tasjkent (Usbekistan), Kabul (Afghanistan) og Islamabad (Pakistan). Det er verdt å merke seg at bare fem av disse landene ofte refereres til som Stans.

Var alle stan-landene en del av Russland?
Mens alle Stan-landene var en del av Sovjetunionen, var noen ikke en del av Russland. For eksempel var Kasakhstan, Kirgisistan og Usbekistan sovjetrepublikker, mens Tadsjikistan og Turkmenistan var sovjetiske sosialistiske republikker. Dermed varierer hvert lands historie og forhold til Russland.

Er Iran et stan-land?
Iran regnes ikke som et Stan-land, da det ikke ligger i Sentral-Asia. Iran har imidlertid en betydelig innflytelse på regionens kultur, spesielt i Tadsjikistan og Afghanistan, hvor persisk snakkes mye.

Hvorfor ender så mange land i stan?
Mange land i regionen ender i "stan" på grunn av deres persiske innflytelse. Tidligere var regionen en del av det persiske riket, og det persiske språket og kulturen hadde en betydelig innvirkning på Sentral-Asias utvikling.

 

Sykkelferie i Balkanfjellene i Bulgaria 8850 NOK, 8 Dager

Sykkelferie i Balkanfjellene i Bulgaria

På denne turen sykler vi langs de nordlige og sentrale delene av Balkan- fjellene, som er berømt...
Mellom-Amerikas sjarme (Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua) 19800 NOK, 13 Dager

Mellom-Amerikas sjarme (Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua)

På dette 2-uker lange eventyret gjennom Mellom-Amerika skal vi oppdage kolonialbyer i Nicaragua og...
Det naturskjønne Oman 14400 NOK, 7 Dager

Det naturskjønne Oman

Opplev magien i Oman - historie, ørken og hav. Fra høye fjell og store ørkener til historiske...
Se alt»

Nyheter

05.12.2023 13:11

Almaty avduket: Hvor tradisjon møter moderne vidundere

Plassert midt i den bølgende majesteten til de formidable Tian Shan-fjellene, står Almaty som et vitnesbyrd om den harmoniske sammensmeltningen av tradisjon og modernitet, og presenterer et ekspedisjonsopphold som etser seg uutslettelig inn i den reisendes bevissthet. Markeder som pulserer av vitalitet og parker som utstråler en atmosfære av ro, utfolder Almaty sin mangefasetterte lokke, og...


28.10.2023 10:17

Pyongyang, den gåtefulle hovedstaden i Nord-Korea

Pyongyang, den gåtefulle hovedstaden i Nord-Korea, har lenge vakt nysgjerrigheten til reisende over hele verden. Denne byen, tilslørt i hemmelighold, er et reisemål uten like. I denne artikkelen vil vi legge ut på en virtuell reise for å utforske Pyongyangs fengslende lokke. Fra dens imponerende landemerker til dens spennende kultur, vil vi fordype oss i hva som gjør denne byen til et unikt og...


26.10.2023 09:27

Byen Ur: En mesopotamisk perle

Plassert i sivilisasjonens vugge, står byen Ur som et stille vitne til tidens flo og fjære. Denne eldgamle mesopotamiske juvelen ligger i dagens Irak, og lokker eventyrere og historieentusiaster til å legge ut på en reise tilbake i tid. I denne artikkelen vil vi fordype oss i den spennende historien, arkeologiske vidunderne og kulturarven som definerer byen Ur. Urs gåtefulle fortid Ur er kjent...


24.10.2023 09:04

Ming-graver: Utforsking av Beijings skatter

Mens du krysser de livlige gatene i Beijing, ikke glem å ta et skritt tilbake i tid og utforske de mystiske Ming-gravene. Disse kongelige mausoleene ligger i en rolig dal, og er et fortryllende ensemble av historie, kultur og arkitektur. Bli med oss ​​på en reise for å avdekke hemmelighetene og storheten til dette bemerkelsesverdige gravstedet. Et glimt inn i Ming-dynastiet Ming-gravene er en...